Skapa din en karta eller sjökort, gratis.

Vem har inte sett glöden i ett barns ögon när det pratas om en skattkarta?

Kartor är bra både för att veta var man ska och vad man ser. Men en karta är även bra att ha med av säkerhetsskäl, när det inte går som man hoppats.  Kartor kan vara stora, dyra och behöva viks många gånger. Men en karta behöver varken vara dyr, stor eller klumpig, jag skrev ihop en liten beskrivning för ut jag tar fram kartor när jag ska ut på tur, nästan gratis.

Tomas läser karta på soligt fjäll. Digitala lösningar i all ära, men ett papper får aldrig slut batteri.
Jag läser karta på soligt fjäll

Faktum är att du gratis kan ta fram en egen karta som PDF från Lantmäteriets kartsök, det är bra att välja vilken typ av karta du vill, ex: fjällkartan på grå pilen uppe till höger, zooma in dit du vill, till Storulvåns Fjällstation kanske? Klick på grå pilen i  vänstra hörnet för att ta fram ”utskrift”. Klicka så får du den grå kanten på bilden nedan, välj format liggande A4 eller stående A5, flytta kartan som du vill ha den med musen, klicka på plus-förstoringsglaset och dra en ruta runt det du vill ha karta av så zoomar den in åt dig. Ta gärna med lite omgivning så du har en karta för din utsikt också, du får både ett namn på fjälltopparna runt dig och det blir lättare att orientera.

Lantmäteriets kartsök, grym gratistjänst.
En liten bit av jämtlandsfjällen

Skriv en rubrik i rutan fritext och tryck skapa utskrift uppe till vänster. Upp kommer en ruta till höger där det står ”klar”, klicka på raden så laddar du hem din karta som PDF, gratis och helt lagligt. Skriv ut i färg hemma eller exempelvis på ditt bibliotek. Skalstock syns längst ner till vänster på kartan, nån teckenförklaring finns ej utan får skrivas ut separat om du vill ha en.

Du kan självklart även redigera bilden, bra för exempelvis en skattkarta eller en mer planerad tur. Varför inte skriva ut en karta till alla som ska med på turen? Så att alla får vara med och orientera! Kompass är bra att ha med men inte nödvändigt för alla att ha. Jag sätter min utskrivna karta i en vanlig A4 plastficka tillsammans med ett papper med vettig information att ha med ut, bra särskilt på längre turer. Exempelvis öppettider, telefonnummer, tidtabeller, packlista, matlista, turplanering. Det är inte nödvändigt att försöka försegla plastfickan, den klarar sig faktiskt ganska bra i regn ändå, och det är trevligt att kunna ta ut göra markeringar i kartan var man har slagit läger eller hittat svamp. Det man får är en billig, lätt karta som är lagom stor och anpassad till turen i fråga.

Det finns även sjökort, då är terrängkartan bäst.

Sjökort exempel
Sandskär i Haparanda skärgårds nationalpark

Jag hoppas det här hjälper någon att ta sig ut, lämna gärna tips, frågor eller synpunkter här eller skriv till mig på twitter, jag finns även på instagram.

/ Tomas

Annonser

3 reaktioner på ”Skapa din en karta eller sjökort, gratis.

  1. Tack för tips! Visste inte det gick printa egna, har en fjällkarta anpassad för ammars-Hemavan där jag är mest i tyvekmaterial som är kanon men ska definitivt printa mindre områden såhär till mina kompisar när vi ska upp!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s