Turskidor gör vintern underbar!

DSC_2178Vi har äntligen skaffat turskidor! Det känns som en helt ny värld öppnar sig i vinterns snörika skogar och vidder. Jag har gjort ett antal turer i fjäll och skärgård på turskidor och tältat närmare 30 nätter på tur med turskidor som färdmedel, så jag tänkte skriva ner lite tankar i ämnet.

DSC_2162
Jag älskar känslan att inte veta vad som väntar i ospårad terräng.

Skidor förknippas av många med pistade spår i skog eller backe, där det handlar om tidtagning och optimering av glid. Men turskidåkningen är att jämföra med offpiståkningen utför, men med betydligt lägre svårighetsgrad och högre tillgänglighet. För mig är turskidan är ett verktyg för att ta sig ut i skog och mark genom orörd snö med liten ansträngning. Möjligheten att följa djurens spår i skogen är underbar.

DSC_2159
Vintern når inte riktigt överallt, öppet vatten i Februari nära Luleå.

Samma skogar som man kan gå i på sommaren blir tillgängliga på skidor på vintern. Visst går det med längdskidor men turskidor är bredare och bättre bärighet i snön, samtidigt som bindningarna är rejälare, och skorna är varmare och bättre i snön.

Att åka skidor för skojs skull är egentligen ett ganska nytt påfund, trots att skidan har funnits i tusentals år! Skidan är ett effektivt verktyg för att ta sig runt på vintern, och möjliggör en hel rad aktiviteter.

Vårt val föll på Åsnes Gamme respektive Åsnes Vikafjell, med Rotterfella BC bindning och Alpina BC 1600 pjäxa, korta stighudar med fellelås, samt teleskåpstavar. En kostnad på ca 5000kr per person, men då har vi fått välja bra utrustning som håller, och det är ju inte så att det behövs liftkort eller bensin varje dag man åker!

IMG_20160228_180444
Metalldelen sätts i motsvarande spår i skidan och stighuden limmas fast.

De korta stighudarna med fellelås var ett stort skäl att vi valde skidor från Norska Åsnes. Stighudar är alltså ett strävhårigt tyg som klistras under skidorna, som glider medhårs och fäster mothårs, vilket ger fäste men ändå tillåter glid exempelvis när man går uppför eller drar pulka, men kan ta av när man vill ha glidet nerför! Fellelås-systemet är bombproof och man slipper eländet med att framkanten av en kort stighud lossnar och aldrig vill fastna igen. Liknande system finns från Fisher.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vilda vyer på turskidor på en tur 2008. Med 8 nätter i tält runt massivet söder om Abisko.

Jag som är van att åka telemark med betydligt kraftigare grejer ser fram mot utmaningen i att glida ner för slätterna på turskidor i lössnö. Men jag tror jag är färdig med vintertältning, skönt att STFs fjällstugor har öppet även på vårvintern!

Äventyren på turskidor blir nog längre med tiden, möjligheterna är enorma.
Njut av vintern! / Tomas

Lämna en kommentar